16 Eylül 2015 Çarşamba

Karanlık Zihinler | Kitap Yorumu


Adı: Karanlık Zihinler
Orijinal Adı: The Darkest Minds
Yazarı: Alexandra Bracken
Yayınevi: Parodi Yayınları
Çevirmen: Handan Sağlanmak Arlı
GoodReads Puanı: 4.30

YAZAR HAKKINDA
Alexandra, Arizona'da doğup büyümüştür. fakat ilerleyen yıllarda Collage of William & Mary'de okumak için Virginia'ya gitmiştir.  Şimdilerde ise New York City'de, kitaplarla dolup taşan sevimli bir apartman dairesinde yaşamaktadır.



Etrafta İAAN isimli hastalığın ortaya çıkmasıyla Amerika'daki çocuklar tehlike altında kaldı. Başkanın izniyle hastalığın belirtilerini gösteren çocukların ebeveynleri gerekli yerlere ihbar ederek çocuklarını 'iyileşmeye' gönderdiler. Ruby de bu çocuklardan biriydi. Henüz 10 yaşındayken 'iyileştirme kampına' gönderildi. 


İyileştirme kampında yetişkinlere gösterilenin aksine tam bir dehşet ortamı hakimdir. Küçücük çocuklara farklı farklı deneyler yaparak onlardaki garipliğin neler olduğunu bulmaya çalışırlar. Bununla birlikte çocukları yeteneklerine göre 5 gruba ayırmışlar: Maviler, Yeşiller, Kırmızılar, Turuncular, Sarılar.
Kamplarda Yeşiller ve Maviler en rahat olanlardır çünkü az tehlike oluşturuyorlar. Sarılar, Turuncular ve Kırmızılar ise en tehlikeli olanlardır.

Yeşiller, matematiksel hesaplar ve şifre çözmek konusunda önemlidirler.
Maviler, nesneleri hareket ettirebilirler hem de sadece zihin yoluyla.
Sarılar, elektriği kontrol ederler, elektrikle istedikleri her şeyi yapabilirler.
Turuncular, insanların zihinlerini kontrol ederler. Anılarını okuyabilir ve silebilirler.
Kırmızılar, ateşi yönetebilirler.

Ruby, 6 yıl boyunca bir Yeşil olarak kamplarda kalıyor. Daha sonra sadece Turuncu ve Kırmızılar'ın duyabileceği bir siren mekanizması çalıştırıldığında aslında Turuncu olduğu anlaşılıyor. Bunun farkına önceden varan Çocuk Birliği Ruby'yi ve bir Turuncuyu kamptan kaçırır. Ruby ise hiçbir yerin güvenli olmadığını anlar ve Birliğin elinden bir şekilde kaçar. Bu sırada iki Mavi ve bir Sarıdan oluşan bir gruba rastlar. 
Zu, Chubs ve Liam'la birlikte Kaçak Çocuk'un yerini bulmaya giderler. Kaçak Çocuk, bir sürü renkten oluşan ve istedikleri şeyleri yapabilen kamptan kaçmış çocuklardan meydana gelen bir tür kamptır.
Bu yolculukta Birlik, ödül avcıları ve PÖK askerleri peşlerinden zor ayrılacaktır.
Kaçak Çocuk'a bu dörtlü ulaşabilecek mi? Peki, Kaçak Çocuk'a ulaştıktan sonra neler olacak? 

Anlatması detaylara girilmeden çok zor bu yüzden spoiler vermeden anlatabildiğim için kendime şaşırdım :D Değişik bir distopya dünyasına dalıyoruz bu sefer. Karakterleri ayrı ayrı çok sevdim. Gerçekten her yönüyle karakterler çok sağlamdı. Olaylar akıcı olarak ilerliyor. Hayal etmesi çok zevkli. Çocuklara bayağı zor durum yaşatılan bir dünya ve bundan nefret ettim. Yetişkinlerin her birinden ayrı ayrı tiksindim okurken. Ancak bu kadar çıkarcı olunabilir. Onun dışında kitap gerçekten akılda kalıcı. Oramlar, ilerleyişi, karakterlerin tavırları büyük bir özenle belirtilmiş bence. 
Karakterlerin birbiriyle ilişkileri çok sevimliydi♥ 
Kitaptaki tek kusur bazı yerlerin tahmin edilebilir olmasıydı. Bu olmasaydı bence kitaba daha çok yakışırdı. Distopya tutkunuysanız kesinlikle okumalısınız! Psi ailesiyle hemen tanışmanız gerek.

Puanım:
 ☪☪☪☪☪/5

Kitap Fragmanı

0 yorum:

Yorum Gönder