15 Eylül 2016 Perşembe

Mucize - R.J. Palacio | Kitap Yorumu

mucize d&r ile ilgili görsel sonucu

Kitap Adı: Mucize
Orijinal Adı: Wonder
Yazarı: R.J. Palacio
Çevirmen: Berna Sirman
Yayınevi: Pegasus Yayınları
GoodReads Puanı: 4.42

wonder book ile ilgili görsel sonucu

YAZAR HAKKINDA

R.J. Palacio, eşi, iki oğlu ve iki köpeğiyle birlikte New York City'de yaşıyor. 20 yıldan fazla,  sanat yönetmenliği, grafik tasarımcılığı yapmıştır ve yazmak için için bir ilhamın gelmesini beklemektedir. Birkaç yıl önce, şans onu sıradışı bir çocukla dondurma dükkanında yüz yüze getirmiştir.  O da bu fikirden esinlenerek bir roman yazmıştır. Mucize, yazarın ilk romanıdır. (Not: Kapağını o tasarlamamıştır.) 
(Dip Not: R.J. açılımı: Raquel Jaramillo)

KİTAP HAKKINDA

Kaderinde Sıradışı Olmak Varsa Sıradan Kalamazsın…
wonder book ile ilgili görsel sonucu

Merhaba, Adım August. Size nasıl göründüğümü anlatmayacağım. Aklınıza ne geliyorsa muhtemelen ondan daha kötü görünüyorumdur.
wonder book ile ilgili görsel sonucu

August (Auggie) Pullman yüzünde fiziksel bir bozuklukla doğduğu için, normal bir okula gidemiyordu… şimdiye kadar. Yakında Beecher Ortaokulu'nda beşinci sınıfa başlayacak ve ömrünüzde bir kere bile "yeni çocuk" olduysanız, bunun ne kadar zorlu olduğunu tahmin edebilirsiniz. 
Dondurma yemek ve Xbox'ında oyun oynamak gibi sıradan şeyleri seven Auggie aslında sadece sıradışı yüzü olan, sıradan bir çocuk. Peki, yeni sınıf arkadaşlarını, görünüşünün ardında kendisinin de onlar gibi olduğuna ikna edebilecek mi? 

YORUMUM

wonder book ile ilgili görsel sonucuMucize hakkında söylenebilecek ya çok şey vardır ya da tek bir şey. Ben ikisinden de biraz alıp, sizlere bahsedeceğim. Konusundan da anladığınız üzere, August, yüzünde fiziksel bozuklukla dünyaya gelmiş bir çocuk. Büyümesiyle de bu sorun, August'u zaman zaman zorluyor. Kendisini kötü hissetmesine sebep oluyor en azından. Dolayısıyla, bize, insanların ne kadar duygusuz olduğunu ve çocukların bunu nasıl karşı tarafa yansıttığını da gösteriyor, Mucize.
Kitabı okuduktan sonra şöyle düşünüyorsunuz: "Dışarıda milyonlarca çocuk var ve onların hislerini umursamayacak kadar duygusuz olmamalıyız. Bununla beraber, kendi çocuklarımızı da doğru şekilde eğitmeliyiz."


wonder book ile ilgili görsel sonucuHiç kimsenin hayatı kolay değildir -kendine göre. Fakat bazıları gerçekten zordur. Bir çocuğun -10 yaşında olsun olmasın- annesine sarılarak, "Anneciğim ben neden bu kadar çirkinim," demesinin tarifi yoktur. Diyoruz ya, her çocuk özeldir. Evet, her çocuk özel çünkü masum oluşuyla dünyaya farklı bir renk katar. 
wonder book ile ilgili görsel sonucuDil bilgisi ile ilgili olan yoruma gelecek olursam, anlatımı gayet basitti. Eğer meşgul biri değilseniz bir oturuşta -benim gibi- kitabı bitirebilirsiniz. Okurken post-it yapıştırdığım birçok yer oldu. Bazen gözlerim doldu bazen karakterlerle birlikte mutlu oldum. 

wonder book ile ilgili görsel sonucuFakat, şöyle de bir kısım var ki değinmem gerek. Bu inanılmaz zorluklardan bahseden bir kitap kesinlikle değil. Başlarda olayların gidişi olabildiğince doğaldı. Sonrasında Disney filmine bir dönüş yaptı ve olaylar masalımsı bir şekilde sona erdi.
Bu yüzden istediğim şekilde bitmedi ancak her şey istediğimiz gibi olmaz. 
Dolayısıyla, bu kitabı okumak isteyen herkese öneriyorum! Merak edenlere, nezaket içeren bir kitap olduğunu söyleyebilirsiniz.

Puanım:
/5

Kitap Fragmanı
"I am Agguie Pullman"


0 yorum:

Yorum Gönder