19 Temmuz 2015 Pazar

2054: Çıkış Yok | Kitap Yorumu

Adı: 2054: ÇIKIŞ YOK
Orijinal Adı: Slated
Serisi: Slated #1
Yazarı: Teri Terry
Çevirmen: Özgecan Kunt
Yayınevi: Altın Kitaplar
GoodReads Puanı: 4.05


Teri Terry Hakkında
Teri Terry; Fransa, Kanada, Avustralya, İngiltere ve sayamayacağı kadar çok adreste yaşadı, üç diploma, birkaç pasaport ve alışılmadık bir isim edindi. Geçmiş kariyerinde bilimadamı, avukat, optometri uzmanıydı. İngiltere’de aralarında okullar, kütüphaneler ve bir sesli kitap hayır kuruluşunun da olduğu çok çeşitli işlerde çalıştı. Şu anda yaşadığı Buckinghamshire Chilterns’in kaldırımları ve kanal yolları 2054: Çıkış Yok’un oluşmasında büyük ilham kaynağı olmuştur. Brokoliden nefret eder, kedileri sever ve büyüdüğünde ne yapmak istediğini nihayet bulmuştur.

Kitabın Konusu
Kyla’nın hafızası silindi, kişiliği yok edildi, anıları sonsuza dek kayboldu. O programlandı.
Hükümet onun bir terörist olduğunu ve kurallarına uyduğu takdirde ona ikinci bir şans vereceklerini söylüyor. Fakat geçmişin yankıları Kyla’nın zihninde fısıldaşıyor. Birileri ona yalan söylüyor ve hiçbir şey göründüğü gibi değil.
Gerçeği ararken kime güvenebilir? Yakalayan, ürperten ve fazlasıyla gerçek. Elden bırakılamayacak bir macera romanı.


Yorumum

Bu kitabı alırken adı ilgimi çekmişti. Kapağını da beğenince artı konusu da fena değil diyerek elime aldım. Biraz konusundan bahsedeyim.
Kitapta Kyla adında bir kız var ve kendi yaşıtlarından çoğu gibi programlanmış. Ne demek bu programlanmış? Hükumetin durmak bitmeyen suçluları cezalandırma yöntemi ya da onlara verilen ikinci bir şans. Yani, hafızanızdaki tüm anıları siliyorlar ve kendinizi yeni doğmuş bir bebek gibi buluyorsunuz ameliyat bitince. Bir aileye veriliyorsunuz ve her şeyi yeni yeni öğreniyorsunuz: bıçak gibi keskin şeyler elini keser gibi. Bir de programlanmış kişinin bileğine levo adını verdikleri duygularınızı kontrol eden, öfke veya üzüntü çok yükseldiğinde vücuda titreşim veren en kötü durumda bayılmaya ya da ölüme götüren bir cihazla sizi kontrol ediyorlar. Mutluluk serumu verip hep güler yüzlü, anlaşılabilir biri yapıyorlar: rahatça kullanabilecekleri robotlar gibi. Ancak Kyla farklı. Bazı anılarını gördüğü kabuslarda hatırlıyor...
2054: Çıkış Yok romanını keyifle, hiç acele etmeden okudum. Hiç bir şekilde insanı sıkmıyor. Kendince olayın içine alıyor ve onunla birlikte olayların akışına kapılıp gidiyorsunuz. Distopya romanlarını severim özellikle de böyle bilimle ilgili şeyler olduğunda. Ayrıca içinde toy bir aşk da var. Şaşırtıcı bir şekilde vıcık vıcık değil. 
Teri'nin anlatım tarzını beğendim ve diğer iki kitabı da okumayı planlıyorum. Yaz tatilinde olduğumuz için diğer 2 kitabı da getirmiştim :D Onları da en yakın zamanda okuyup yorumunu girmek için sabırsızlanıyorum :))


Kitap Fragmanı



0 yorum:

Yorum Gönder