29 Eylül 2015 Salı

Ejderha Dövmeli Kız | Kitap Yorumu


Adı: Ejderha Dövmeli Kız
Orijinal Adı: The Girl with the Dragon Tattoo (Eng.) Män som hatar kvinnor (İsveççe)
Yazarı: Stieg Larsson
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Çevirmen: Ali Arda
GoodReads Puanı: 4.07

YAZAR HAKKINDA

1954 yılında doğan Larsson Afrika'da savaş muhabirliği yapmış, ülkesinde çok ünlü olan başarılı bir gazeteci ve aşırı sağa karşı mücadele veren Expo dergisinin de yazı işleri müdürüydü. Bir bilimkurgu hayranıydı ama bunun izlerine "Millennium"da rastlanmıyor. Ondan geriye, bütün dünyada kitapları üzerine yazılmış onlarca makaleyi süsleyen, üstte de bir kopyası görülen ve bizi kibar görünümlü, saçları 1980'lere özgü biçimde taranmış bir adamla tanıştıran tek bir fotoğraf kaldı. Fazla bir şey değil ama bir efsane doğurmak için yeterli. 
Larsson üçlemesini yazarken öldü ve klasik fanteziye göre üçlemenin bir de devamı var. Dördüncü bir cilt, bir yerlerde saklı duran bir metin, günün birinde er ya da geç ortaya çıkacak olan bir karalanmış sayfalar yığını...



TANITIM

41 ülkede rekor satış yapan kitaplarının başarısını göremeden 50 yaşında hayata veda eden İsveçli gazeteci Stieg Larsson’un zihne kazınacak sahneler, çarpıcı ve canlı karakterler, okurları adeta yerlerine çivileyecek sürükleyici bir kurgu ile her sayfasını ağır ağır ve dokuyarak yazdığı Millennium serisinin ilk kitabı Ejderha Dövmeli Kız’ı okuduktan sonra, Gefle Dagblad gibi ‘bundan daha iyisi yapılamaz’ diyebilirsiniz. Ama bu erken bir karar olabilir. Son sözü söylemeden ikincisini beklemenizi tavsiye ederiz.

YORUMUM

Kitap, 200. sayfadan itibaren başlıyor. Bu zamana kadar ön söz gibi karakterleri tanıyoruz ve olayın başlangıcına yer veriliyor. Anlatımı çok heyecanlı değil ama kendinizi polisiye romanında hissediyorsunuz. Olayların kurgusu, bulmacaların eksik parçaların tamamlanması ve aynı zamanda 2 zamanlı kullanımı çok başarılı. Okuduktan sonra başarılı bir roman diyorsunuz. 
İlk başlarda gerçekten sıkılmıştım. Kendi kendime nerede bu aksiyon? diye sorup duruyordum. Ama daha sonra Mikael'in Lisbeth'le olan çalışması harekete geçtiği zaman hayretler için kalıyorsunuz. O kadar iyi planlanmış ki kolay kolay tahmin edilemez. 
İçeriğinde ağır olaylar da var. Bu bölümler insanı rahatsız ediyor ama Lisbeth karakterinin de bazı kişisel sorunlarını tetikliyor. Yani, bir nevi karakterler ile ilgili bir durum. Zaten kısım başlarında İsveç'te kadınların yaşadığı zorlukların giderek artmasını belirten istatistikler var. Örneğin, 2.Kısım
İsveç'teki kadınların %96'si bir erkek tarafından darp ediliyor.
Kadınların yaşadığı zorluklara değinen bir kitap. Psikopatlığın ötesinde karakterler var. Okurken gerçekten şöyle diyorsunuz: bu kadar da olamaz!
Kara bir hikayenin okuyucuları olacaksınız. Karakterleri çözümledikçe şaşıracaksınız ve merağınız artacak.



Lisbeth Salander
hacker
kimlik araştırmacısı
Mikael Blomkvist
Millenium yazı işleri müdürü
Gazeteci


Filmin Fragmanı

0 yorum:

Yorum Gönder