26 Mart 2020 Perşembe

Ben, Robot (I, Robot) - Isaac Asimov | Kitap Yorumu

ben, robot ile ilgili görsel sonucu
Kitap Adı: Ben, Robot
Orijinal Adı: I, Robot
Yazarı: Isaac Asimov
Çevirmen: Ekin Odabaş
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 238
GoodReads Puanı: 4.19

YAZAR HAKKINDA

Isaac Asimov, Rusya doğumlu, Amerikan bir yazar, biyokimya profesörü, en iyi bilim kurgu çalışmaları ve popüler bilim kitapları ile tanınan son derece başarılı bir yazardı. Kurgu olmayan çok sayıda eserinin yanı sıra fantezi dalında da yazmıştır. Dewey Onlu Sınıflama Sistemi'ndeki felsefe hariç tüm ana dallarda eserleri vardır. Asimov ortak görüşle bilimkurgu dalının ustasıdır. Robert A. Heinlein ve Arthur C. Clarke ile birlikte yaşadığı dönemde "üç büyük" bilimkurgu yazarından biri olarak kabul edilmiştir.
isaac asimov ile ilgili görsel sonucuKesin doğum tarihi bilinmeyen Asimov'un doğum tarihi resmi kayıtlarda 2 Ocak 1920'dir. Rusya'da Smolensk yakınlarındaki bir kasabada Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Asimov, ailesi ile birlikte üç yaşındayken Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York kentinde büyüdü. 20 yaşından önce bilimkurgu öyküleri yazmaya başladı.
Columbia Üniversitesi'nden 1939'da mezun oldu ve kimya dalında doktorasını aynı üniversiteden aldı. Daha sonra Boston Üniversitesi'ne geçti. Burada 1979'da profesör oldu.
isaac asimov ile ilgili görsel sonucu26 Temmuz 1942'de Gertrude Blugerman ile evlendi. Bu evliliğinden iki çocuğu oldu. 1973'te ilk eşinden boşanan Asimov, aynı yıl Janet Jeppson ile evlendi.
1983'te olduğu by-pass ameliyatındaki kan naklinde kendisine verilen enfekte kan nedeniyle AIDS'e yakalandı ve 6 Nisan 1992'de bu hastalık yüzünden öldü. AIDS'ten öldüğü gerçeği ölümünden on yıl sonra kamuoyuna açıklandı.
Yazarlık kariyerine bilimkurgu ile başlayan Asimov, popüler bilim kitapları ve şiir kitapları da yayımladı.
1941'de yayımlanan Nightfall adlı kısa bilimkurgu öyküsü, en ünlü bilimkurgu öykülerden biri oldu. Bu öykü 1968'de Amerikan Bilimkurgu Yazarları adlı kuruluş tarafından o zamana dek yazılmış en iyi kısa bilimkurgu öyküsü seçildi.
Asimov, Vakıf (İng: Foundation) ve Robot dizi kitapları ile de büyük ün kazandı.
Daha çok bilgi için tıklayınız.
Vikipedi ve GoodReads'ten alınmıştır.

i robot book cover ile ilgili görsel sonucu

                                               KİTAP HAKKINDA

Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov’un bilimkurguya en büyük katkısı Üç Robot Kanunu’dur. Üç Robot Kanunu’na göre;

1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.

2. Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.

3. Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.


Ben, Robot’ta, Isaac Asimov en ünlü 9 robot öyküsünü toplamıştır. Bu öyküler, gelecek nesillerin robot öyküleri için bir yol gösterici olmuş, bilimkurguda robotun ciddiye alınmasını sağlamıştır. Asimov, bu öykülerle konuşma yetisi olmayan robotlardan insanlığın iyiliğini gözeten makinelere kadar, robot tarihinin izini sürüyor.

Ben, Robot 25 sene sonra yeni edisyonuyla, İthaki Bilimkurgu Klasikleri dizisinin bir parçası olarak geri dönüyor.



i, robot aesthetic ile ilgili görsel sonucu
YORUMUM
Bir araştırmacının, zamanının en iyi robopsikoloğu ve mühendisleriyle yaptığı araştırmayla ilgili röportajları okuyoruz kitap boyunca. Her biri, heeer-biri o kadar iyi hikayeler ki! Bu konu hakkında az sonra konuşacağım. Şimdi gelelim ana fikre. 
Robotların fabrikalarda çalıştığı, uzaya gidilebilen ve gezegenler arası yolculuklar yapılan bir yıldayız. Yıl 2000'ler. Robotlara bir tür pozitronik beyinler takılmış ve üç kural işlenmiş:
1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz.

2. Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır.

3. Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.


i, robot ile ilgili görsel sonucuHatta bu konuda yazar,  "Üç Kanun'u başka bir yazarın kelimesi kelimesine alıntılamasına şiddetle karşıyım. Kanunları istedikleri gibi kullanabilirler; yeter ki birebir aynısını yazmasınlar. Konseptler herkesindir fakat o kelimeler yalnızca bana ait," der. Robotik kitapların babası olarak bilinen Asimov'un dili gayet akıcıydı. Yaratıcılığı ise takdire-şayan çünkü o bu kitap 1950'de yazılmış ve kullandığı kelimelerle teknolojiyi tarif etmesi beni  bayağı şaşırttı açıkçası. Gerçi kendisi de belirtiyor kitabın sonlarına doğru, pozitronun bu kitabı yazdıktan 4 yıl önce bulunması ve kullandığı terimlerin bilimle çok da alakalı olmadığını. Ama o da önemli değil, fizikle iç içe olduğum söylenemez. Sadece, anlatış tarzı ve yerindeliğiyle beni etkiledi ve daha sonra ne olacak, dilemmada kalırsa ne yapabilir gibi bir sürü soru sormaya, gelecek sayfaları merakla çevirmek istiyorsunuz. Yaptığı açıklamalar, testler hepsi çok iyiydi! 

Robotlar hakkında bir sürü şey öğrenmek ve harika bir kitap okumak istiyorsanız, durmayın!

westworld robots ile ilgili görsel sonucuKarakterlere gelirsek, en sevdiğim bir robopsikolog olan Dr. Susan Calvin oldu. Grup arasında en mantıklı düşünen ve liderliği gayet iyi yapan birisi. Gerçi onu bile şaşkına çevirecek bir hikayesi var Isamov'un :D. Ah, bir de Stephen Byerley var. Halk için varlığı tam bir muamma olarak kalsa bile. Onun dışında matematik dahileri olan profesörler ve bir sürü mühendisler var. Robotları unutmuyoruz tabii ki. Tasvirlerini o kadar değişik ve çeşitli çizmiş ki yazarımız, bazılarından biraz ürksek de diğerlerine bir sempati besliyorsunuz. 

Kitaba başladığım anda aklıma Humans dizisi geldi. Yanılmıyorsam, bunun bir de oyun versiyonu var. Tabii, aynı adla beyaz perdeye uyarlanmış ve başrolünü Will Smith'in oynadığı versiyonunu da mevcut. Belki kitabı okuduktan sonra göz atmak istersiniz.

i, robot gif ile ilgili görsel sonucu

Dil olarak inceleyecek olursak, gayet basit ve yalın tarzda yazılmış. Her ne kadar fiziksel ve robotik terimler kullanılsa da kafanızı aşırı derece yoracak türden değiller. Bir anının içinde olduğumuz için bu bölüm X hikayesini okuyorsak, diğerinde Y'ye geçiş yapıyoruz. Her biri ayrı eğlenceli. 

Bundan böyle Asimov'un kitaplarını okumaya devam edeceğim. Çok beğendiğim bir kitap oldu benim için Ben,Robot. Dilini ve yaratıcılığıyla da beni şaşırttı (biraz ağır bir dil bekliyordum her nedense). Bir sonraki yorumda görüşürüz öyleyse. Kendinize iyi bakın, evde kalın. Sağlıklı günler :)



robot gif ile ilgili görsel sonucu



Benim puanım:

/5




Yer: İstanbul, Türkiye

0 yorum:

Yorum Gönder